uzletresz.com eladó cégek hirdetésére

uzletresz.com eladó cégek hirdetésére

Cégutódlás - mit is jelent ez?

2021. július 11. - uzletresz

cégutódlás azt a folyamatot ragadja meg, amelyben a családi vállalkozás tulajdonos-ügyvezetője átadja a vállalkozás vezetését, tipikusan a vállalkozás tulajdonának átruházásával egyidejűleg. A cégutódlás kiinduló oka számos lehet, csakúgy mint a megvalósítás formája. Ebben az értelemben a cégutódlás a generációváltás esetéhez képest tágabb kört foglal magában.

Cégutódlás fogalma

A cégutódlás - különösen német nyelvterületen - egy relatíve gyakran használt fogalom, nincs azonban egységes meghatározása. Számunkra az  IfM Bonn (Középvállalkozás Kutató Intézet, Bonn) által is használt cégutódlás fogalom tűnik a legpraktikusabbnak, így ezt vesszük alapul.
 
A kiindulópont maga a családi vállalkozás abban az értelemben, hogy a vállalkozás tulajdonának többségi része felett egy magánszemély önállóan vagy családtagjaival együtt rendelkezik, és egyúttal a vállalkozás irányítását is ez a magánszemély illetve családtagjai látják el. Röviden megfogalmazva tehát a tulajdon és az irányítás a tulajdonos-ügyvezető kezében összpontosul. 
 
Cégutódlás során ez a tulajdonos-ügyvezető átadja a vállalkozás irányítását. Ez jellemzően együtt jár az tulajdon átruházásával is. 
 
Az átadásnak számos oka lehet. A leggyakoribb természetesen az életkor, de emellett baleset, családtag betegsége, haláleset, vagy egyszerűen a napi üzlettől való visszavonulás igénye. A közös ezekben, hogy az ok az ügyvezető-tulajdonos személyével függ össze.
 
Mikor van szó cégutódlásról? A cégutódlás fogalma. Családi vállalkozás esetén a tulajdonos-ügyvezető átadja a vállalkozás irányítását - uzletresz.com Cégeladás Blog.

Cégutódlás formái

A cégutódlásnak három, egymástól sok szempontból eltérő formáját (esetkörét) szokás megkülönböztetni az alapján, hogy a vállalkozás utódlása: 
  • Családon belül 
  • Cégen belül, vagy
  • Külső vevőnek való értékesítéssel valósul meg.
A cikk a következő linken folytatódik: https://uzletresz.com/hu/blog/cegutodlas-mit-is-jelent-ez
süti beállítások módosítása